Richtprijzen

Beste liefhebbers,

De richtprijzen 2016 zijn alweer een feit. Het is al het vijfde jaar dat we hier met  verschillende clubs – BVP, ABAP en LPC – rond samenwerken.

Ook dit jaar doken er enkele “nieuwe” soorten op in de richtprijzen zoals de Sint Thomas parkiet, Aratinga mitrata, oranjestrepen lori en de kea. Andere soorten zijn “terug van weggeweest”, zoals de Pyrrhura leucotis en Pyrrura melanura souancei.

Om de leesbaarheid te verbeteren, zijn de prijzen enigszins afgerond. Om de lijst niet té lang te maken worden splitvogels en mutatiecombinaties niet opgenomen, met enkele uitzonderingen op die laatste zoals albino (lutino blauw) en rubino (lutino-opaline). Nieuwe mutaties nemen we pas op als deze erkend zijn én enigszins verspreid zijn geraakt zodat we meerdere richtprijzen toegestuurd krijgen, zodat wij de prijsvorming daarrond niet ongewild beïnvloeden. Maar zeker bedankt aan de liefhebbers met soms heel zeldzame of nieuwe mutaties die alvast hun prijzen wilden delen.

Zoals u kan zien ontbreken er dit jaar prijzen voor een aantal soorten, vooral bij de amazone papegaaien. Voor deze soorten zijn er dit jaar helaas geen prijzen ingestuurd … We maken het onszelf natuurlijk niet eenvoudig met een lijst van bijna 350 soorten, ondersoorten en kleurmutaties. We zouden kunnen overwegen voor die soorten de prijzen van vorig jaar over te nemen, of er zelf iets op te plakken. Maar dat doen we niet, de richtprijzen moeten actueel zijn en van de kwekers zelf komen. Wat heeft het anders voor zin?

Ik wil iedereen hartelijk bedanken die de prijslijst heeft ingevuld! Ik hoop de komende jaren opnieuw op jullie medewerking te kunnen rekenen zodat de richtprijzenlijst een betrouwbare bron van informatie blijft. Want zoals u dit jaar kunt zien, de richtprijzen staan of vallen met het aantal inzendingen!

Bert Van Gils

Ondervoorzitter BVP